BOEK UPDATE 8 mei 2019: Het officiële Persbericht

De verkoop gaat behoorlijk goed, daar ben ik iedereen die interesse toont en of het boek koop zeer dankbaar voor!

En voor wie het leuk vind om te lezen, of voor wie achter de schermen mee wilt kijken wat er allemaal komt kijken bij het maken en verkopen van een boek, hierbij het officiële persbericht wat ik maakte naar de blauwdruk van Elizee.

Goes, 2 mei 2019

Persbericht

Een warm gele omslag omhult het beeld van een publieke geheim: de Thermphos fabriek, vastgelegd door kunstenaar Paul van Bueren in 56 kleurrijke foto’s.

Het gaat in rap tempo, het schoonmaken en het afbreken van een uniek stuk industrieel erfgoed. De fabrieken en gebouwen op het terrein van Thermphos in Vlissingen-Oost zijn zoals het nu verloopt een jaar eerder dan gepland volledig verdwenen uit het landschap. Daarmee is het niet uit het geheugen verdwenen. Het boek ‘I Love you Decay: Thermphos’ van kunstenaar Paul van Bueren gaat helpen de herinnering aan dit omheinde terrein waar naast fosfor productie, kameraadschap hoogtij vierde, levend te houden. Het boek is na bijna vijf jaar werk gereed en is vanaf nu verkrijgbaar in de shop op de website van de maker Paul van Bueren. Een gelimiteerde oplage van slechts 250 exemplaren maakt dat het boek de winkel uitvliegt. Reeds 70 boeken hebben onderdak gevonden bij oud medewerkers, kunstliefhebbers en familieleden van de kunstenaar.

In den Beginne

Terug naar het jaar 2014, twee jaar na het faillissement van de fosfor fabriek, Paul van Bueren een kunstenaar uit het Zeeuwse Goes krijgt tot zijn eigen verbazing toestemming van de toenmalige curator het volledige terrein te mogen documenteren met zijn analoge camera. Als onderdeel van een langlopend project onder de titel ‘I Love you Decay’ waarbij Van Bueren onderzoek doet naar de relatie van de mens op haar omgeving, betreed de kunstenaar in september van 2014 voor het eerst het zwaar bewaakte fabrieksterrein. Groter, unieker en nog mooier dan gedacht raakt de kunstenaar onder de indruk van deze fabrieksreus. Gevoelig als hij is voor alle vormen van schoonheid weet Van Bueren de ziel van de fabriek vast te leggen door het als een persoon te benaderen.

Personifiëren

Van Bueren vond een fabriek die nog strijdbaar was, ze was nog niet voldaan, nog niet klaar met produceren, nog niet klaar met haar taak. De fabriek als persoon waar je van de een op de andere dag tegen zegt: ‘We hebben je niet meer nodig’. Wat doet dat met iemand? Hoe voel je je wanneer je je hele hebben en houwen geeft voor één doel en dat doel wordt je op een dag ontnomen. Doelloos, leeg, eenzaam. Dat gevoel dat zit in het beeld. Die leegte, die verlatenheid, het verval en het ondanks alles toch strijdbaar blijven. Worstelen, maar niet meer boven komen.

Het Boek

Uit de tientallen fotorollen die Paul van Bueren vult met unieke beelden, selecteert hij in 2018 uiteindelijk slechts 56 foto’s die samen een zeer bijzonder naslagwerk vormen. De eerste druk bestaat uit een gelimiteerd oplage van slechts 250 exemplaren en is bij uitstek geschikt voor oud medewerkers, zij zullen veel herkennen en verhalen bij de beelden kunnen vertellen, voor Zeeland liefhebbers, naast de toeristen- en landbouwsector is de industriële sector een grote pijler en bron van inkomsten voor Zeeland, de kunstliefhebber weet zich ook geraakt door de foto’s in het boek, de verstilling en de ongekende schoonheid in het beeld. Paul van Bueren weet veel gevoel in zijn beelden te leggen en kan een schoonheid laten zien daar waar je die niet direct verwacht. De gele hardcover weet de aandacht te trekken en nodigt je uit het boek te openen en je te laten verwonderen doordat je binnen kunt kijken in de chemiegigant die Thermphos ooit was.

Op de Achtergrond

Van de ene op de andere dag was de Thermphos failliet en afgesloten, tot verbijstering van de medewerkers. Meer dan vierhonderd Zeeuwen stonden plotseling op straat. Het handjevol werknemers dat voor bewakingsdoeleinden mocht blijven lieten met veel trots hun werkplek zien en vertelden verhalen onderwijl de kunstenaar zijn beelden vond en vastlegde. Een droom is werkelijkheid geworden en geheel in de lijn van het langlopend fotoproject heeft Van Bueren invloed op zijn omgeving door iets achter te laten. Een monument, een doorn in het oog, een stuk Zeeuwse geschiedenis, een stuk industrieel erfgoed, vastgelegd in een serie van 56 beelden. Slechts 250 boeken worden er gedrukt, waarvan er nog minder dan 185 beschikbaar zijn. 


Informatie omtrent verkoop


Het boek is te koop voor €49,50 exclusief verzendkosten in de online winkel van kunstenaar Paul van Bueren op http://www.paulvanbueren.com/shop

Meer info en fotomateriaal via Paul van Bueren, 0031 (0)6 54364535, bueren@paulvanbueren.nl

Livecam van de Thermphos fabriek: https://sanerendoejesamen.nl/livecam


Paul van Bueren (Gouda, 1979) woont en werkt in Goes als kunstenaar en wordt geroemd om zijn pure, verhalende portretten. Hij maakt bedrijfsportretten en portretten van unieke personen maar portretteerde bijvoorbeeld ook asielzoekers in Goes om hun desolate situatie in beeld te brengen. Van Bueren schiet het liefst analoog en maakte eerder de expositie ‘Verlaten’, waarin hij inzoomt op mensen die zich in een persoonlijk niemandsland verkeren. In 2017 maakte hij de tentoonstelling ‘4 x 5’, dat staat voor de afmeting van zijn woonkamerstudio, de afmeting van het negatief en ook voor het aantal portretten in de expo. 2019 is het verschijningsjaar van zijn eerste boek: I Love you Decay: Thermphos. ‘I Love you Decay’ is een langlopend project, een verzameling en een beeldonderzoek, over verlaten plekken die een intiem geheim leven lijken te leiden. De reportage over Thermphos is hier een belangrijk hoofdstuk van.

Thermphos-Boek-Verkoop4_internet.jpg